Αλέξανδρος Ψυχούλης

Παρά τις κλασικές σπουδές του στη ζωγραφική, στο εργαστήριο του Παναγιώτη Τέτση στην ΑΣΚΤ, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης εμφανίζεται στη σκηνή της ελληνικής τέχνης τη δεκαετία του '90, με τα πρώτα ψηφιακά διαδραστικά έργα που έγιναν στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Το πρώτο από αυτά, το "Black Box", παρουσιάζεται στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας το 1997 και τιμήθηκε με το Βραβείο Benesse.

Η εξερεύνηση με δημιουργικό τρόπο των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής διαπερνά όλη τη δουλειά του, η οποία τα επόμενα χρόνια θα λάβει τη μορφή μεγάλων εγκαταστάσεων με "μαλακά" υλικά.

Η αμφισβήτηση των οραμάτων μιας ελεύθερης κοινότητας ψηφιακής κοινής χρήσης και ο μετασχηματισμός - τα τελευταία χρόνια - του κυβερνοχώρου σε εργαλείο ελέγχου, επαναπροσδιορίζει τη δημιουργική τακτική της. Εφεύρει ρομποτικές μηχανές σχεδιασμού όπου το άυλο συναντά την τυχαιότητα του φυσικού χώρου. Συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί ζωγραφική, σχέδιο, ξυλογλυπτική ως μετα-γλώσσα για να διαπραγματευτεί τις υβριδικές δυνατότητες σκέψης και δράσης στο παρόν.

 
Talking about mankind, 2019

ξύλο ελιάς, 60 x 30 x 20 cm (φωτ. studio vaharidis)

Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί a.antonopoulou.art

Το πότισμα, 2019

ακρυλικά σε δερματίνη, 100 Χ160 εκ

Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί a.antonopoulou.art

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γεννήθηκε στο Βόλο το 1966 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Τα πρώτα του έργα είναι αλληλεπιδραστικές εγκαταστάσεις οι οποίες ενεργοποιούνται από τον θεατή και διερευνούν το υποσυνείδητό του, αποκωδικοποιώντας σε  εικόνες ή ήχους τους φόβους του, τις επιθυμίες του ή τις αναμνήσεις του. Η διερεύνηση του τοπίου της ψηφιακής πραγματικότητας αποτελεί και σήμερα κεντρικό άξονα της δουλειάς του η οποία αποτελείται από εγκαταστάσεις στο χώρο animation, και ζωγραφική.

Το 1997 του απονέμεται το βραβείο Benesse για το έργο του BlackBox με το οποίο συμμετέχει στην 47η Biennale της Βενετίας. To 2011 το έργο του BodyMilk, παρουσιάστηκε στο Guggenheim του Μπιλμπάο στα πλαίσια της έκθεσης TheLuminousIntervalτης συλλογής του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Από το 1991 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 27 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Λευκωσία, Τόκιο, Βοστόνη, Νέα Υόρκη, Μπράντφορντ, Αθήνα κ.α.)

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις όπως στην  14 Documenta Αthens– Kassel (2017).  Στην έκθεση "ExpandedEcologiesPerspectiveinaTimeofEmergency", Εθνικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (2009),  Σύνοψις 1, Επικοινωνίες, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2000) κ.α.

Συνεργάζεται με την a.antonopoulou.art Athens Greece.

Σήμερα είναι Καθηγητής «Τέχνης και Τεχνολογίας» στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://psychoulis.blogspot.com/ και στο site της γκαλερί a.antonopoulou.art https://www.aaart.gr/