Ελένη Μυλωνά

Γεννήθηκα στην Αθήνα, σημείο συνάντησης Ανατολής και Δύσης. Καλωσορίζω κάθε εμπειρία που κινεί την περιέργεια και τα συναισθήματα μου και δίνει νόημα στη ζωή μου. Μέσα απ’ τη δουλειά μου προσπαθώ να οξύνω αυτή την ένταση και να τη μεταδώσω πάρα κάτω κτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε διαφορετικές πραγματικότητες, δημιουργώντας νέες προοπτικές, απόψεις και οράματα. Αντιμετωπίζω και καταγράφω την κάθε περίπτωση με την φωτογραφία ή το βίντεο. Το σχέδιο, η ζωγραφική και η γλυπτική μου δίνουν την δυνατότητα να αφιερώσω χρόνο και να εμβαθύνω στο αντικείμενο μου. Η performance μου επιτρέπει να εκφραστώ με τρόπο πιο προσωπικό. Όταν εισχωρώ και διαμελίζω ένα θέμα έχω την ανάγκη να το αντιμετωπίσω από πολλές πλευρές καταφεύγοντας σε πολλαπλά μέσα. Η τέχνη μου είναι διαδικασία ανακάλυψης της ζωής και του εαυτού μου και γίνεται εργαλείο επικοινωνίας με το κοινό. Τα έργα μου είναι τόσο αποκαλυπτικά για μένα όσο μπορεί να είναι και για τον θεατή. Τα συγκεκριμένα έργα, είναι μέρος της συνεχόμενης σειράς Alternative Portraits, «Εναλλακτικά Πορτραίτα.» Σε αυτά τα έργα χρησιμοποιώ το πρόσωπο μου για να κατοικήσω πτυχές του εαυτού μου σαν «άλλος» συνδυάζοντας πολλαπλές εμπειρίες και θέματα που με απασχολούν σε ένα νέο σύνολο. Δεν είμαι εγώ αλλά δεν είμαι ούτε ο άλλος. Θα μπορούσα όμως να είμαι. Αυτό είναι το κλειδί.

Ελένη Μυλωνά, 3/17/21

 

Ελένη Μυλωνά

Catnip 2020. Archival Pigment Print, dimensions variable

Με την ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και της Françoise Heitsch Gallery

Ελένη Μυλωνά

Untitled HG # 4 a.k.a Mother Superior, 2014 Archival Pigment Print, 104 x 152 cm

Με την ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και της Françoise Heitsch Gallery. Το έργο ανήκει στη συλλογή του ΕΜΣΤ

Η Ελένη Μυλωνά ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και στην Αίγινα και ταξιδεύει τακτικά σε καινούργια μέρη. Ατομικές εκθέσεις της έχουν παρουσιασθεί στο MoMA PS1 ΝΥ, Μουσείο BENAKI, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάννα Τούντα, Γκαλερί Ζουμπουλάκη και Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού ΝΥ. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Gallerie Francoise Heitsch, Mόναχο. Έχει εκθέσει σε πολλά Μουσεία και αίθουσες τέχνης, όπως MoMA/ PS1, EMST, MOMus, ΜΑΜ, ΜΣΤΚ, ΜMCA Skopie, Cooper Union, Queens Museum ΝΥ, Ellis Island Museum ΝΥ, Gaasbeek Castle Βέλγιο, Shiva Gallery ΝΥ, Schrοpf Gallery Σικάγο και Konica Plaza Τόκυο. Η Ελένη Μυλωνά συμμετείχε στην πρώτη Μπιενάλε της Αθήνας Destroy Athens, στην 7η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και την Μπιενάλε του Cannakale Osnabruck Γερμανία. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς επιμελητές και έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο https://elenimylonasart.com/ καθώς και στη σελίδα της Françoise Heitsch Gallery http://francoiseheitsch.de/