Γιώργος Τσεριώνης

Οι πίνακες ζωγραφικής και τα κεραμικά γλυπτά του Γιώργου Τσεριώνη αποτελούν  μια λεπτομερή ανασκαφή των βασικών συναισθημάτων περιγράφοντας  τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης που δεν κρύβεται ποτέ πολύ μακριά από την επιφάνεια. Επιπλέον, συνδυάζοντας το γκροτέσκο με τα ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά, το έργο του εκφράζει την αίσθηση της χρονικότητας, της απώλειας και του φόβου. Με αναφορές από το παρελθόν και το παρόν, κλασικό και σύγχρονο, τα έργα  του αποτελούν μια εξερεύνηση του ανθρώπινου αταβισμού *.

* Στις κοινωνικές επιστήμες, ο αταβισμός είναι η τάση της επιστροφής. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή επιστρέφουν στους τρόπους σκέψης του παρελθόντος. Η λέξη αταβισμός προέρχεται από τον λατινικό atavus - πρόγονος.

Ο Γιώργος Τσεριώνης χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα μέσων όπως πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά και εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας για να δημιουργήσει την εικόνα μιας κοινωνίας σε παρακμή. Οι ατέλειες και οι παραμορφώσεις στα ανθρωπομορφικά του   γλυπτά και πίνακες ,λειτουργούν  ως σύμβολα της συνεχιζόμενης βίας που αντιμετωπίσουμε, κάνοντας  αναφορά στη μνήμη και την ιστορία ως καταφύγιο ενάντια στις καταστάσεις που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Επιπλέον, οι αναφορές των τεχνολογικών εξελίξεων στα έργα του Γιώργου Τσεριώνη  ,υπογραμμίζουν την επίθεση που βιώνουν τα κοινωνικά συστήματα  σε σύγκριση με τον τρόπο ζωής που συνδέεται με την απλότητα και την ηρεμία της φύσης.

Γιώργος Τσεριώνης

“Smiley face”,ακρυλικά χρώματα σε μουσαμά,99Χ99 εκ, 2019

Ευγενική παραχώρηση γκαλερί Allouche Benias

Γιώργος Τσεριώνης

“Ιδιωτική παράσταση”, γύψος, πορσελάνη , ακρυλικά χρώματα, 35Χ15Χ4 εκ, 2019

Ευγενική παραχώρηση γκαλερί Allouche Benias

Ο Γιώργος Τσεριώνης σπούδασε στην σχολή  "Βακαλό"  και την ΑΣΚΤ (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών). Ασχολείται με την κεραμική, τη γλυπτική, και τις εγκαταστάσεις. Έχει πραγματοποιήσει 16 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα ,Αυστρία, Τουρκία, Γερμανία, Βοσνία, Κίνα. Παράλληλα έχει επιμεληθεί  τις παρακάτω  εκθέσεις: "Unexpected Expedition", (Remap 2, 2009), "Descending Utopia-New Realities" (About,2012),"The distant relative of a blind man" (About,2012), "The Cabinet" (Remap 4,2013),"Save" (ξενοδοχείο Πίνδαρος,2013),”Athens in a tank”, (Space 52,2018). Έργα του βρίσκονται στις ακόλουθες συλλογές: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Συλλογή Kωστάκη) ,Μουσείο Μπενάκη, Συλλογή Citibank ,Συλλογή Alpha Bank ,ACG Art του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος , Συλλογή Κοπελούζου, Συλλογή Benetton, Συλλογή Φλωρίκα  Κυριακοπούλου, Συλλογή Χρήστου Χριστοφή. Είναι μέλος της ομάδας Provo Principles (2011 έως τώρα). Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο https://thepalestarfishstudent.tumblr.com/