Μάρω Μιχαλακάκου

Η Μάρω Μιχαλακάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole Nationale Supérieure d’Arts Plastiques de Cergy-Pontoise στη Γαλλία, και στην Hochschule für Bildende Kunst στη Γερμανία.

Η δουλειά της είναι αινιγματική και πολυδιάστατη με έντονες κοινωνικές και πολιτιστικές αναφορές. Χρησιμοποιώντας μια πληθώρα μέσων, όπως γλυπτική, ζωγραφική, σχέδια και πιο πρόσφατα περφόρμανς και φιλμ, δημιουργεί εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζουν το χώρο όχι απλά σαν ένα περιβάλλον, αλλά ως φιλοσοφική ολότητα. Ένα από τα πρωταρχικά της υλικά είναι το βελούδο, με το οποίο συχνά αντικαθιστά το ζωγραφικό καμβά και του προσδίδει ανάγλυφα χαρακτηριστικά. Τα - συχνά μεγάλου μεγέθους -  έργα της εμπλέκουν οικογενειακές μνήμες και πολιτιστικές αναφορές για να θίξουν ζητήματα εξουσίας, κυριαρχικής επιβολής, δύναμης και τις άρρηκτες έννοιες της ζωής και του θανάτου. Το καλλιτεχνικό́ συμπάν της βρίσκεται στην άκρη των ονείρων, με μια φαινομενική́ ηρεμία σκόπιμα τοποθετημένη ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και την Τουρκία κι έχει συνεργαστεί́ με σημαντικούς θεατρικούς σκηνοθέτες και φορείς για τη δημιουργία σκηνικών εγκαταστάσεων (Εθνικό́ Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Στέγη Γράμματών και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση, Θέατρο Πορεία). Έργα της ανήκουν στην κρατική συλλογή FNAC της Γαλλίας, στη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Modern) και σε πολλές συλλογές ιδιωτών και άλλων Ιδρυμάτων.

Μάρω Μιχαλακάκου

Parallel Universe

2018

Ακουαρέλα σε χαρτί 100x70 cm.

Παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και των Kalfayan Galleries

Μάρω Μιχαλακάκου

Happy days (Oh les beaux jours)

2012

Μικτή τεχνική

Διαστάσεις μεταβλητές

Ιδιωτική συλλογή

Περισσότερες πληροφορίες στον προσωπικό ιστότοπο της καλλιτέχνιδος http://maromichalakakos.com/ και στο site της γκαλερί Kalfayan http://www.kalfayangalleries.com/