
ΨΗΦΙΑΚΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ
Έργα Audio/ Έργα Web
Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας των θεάτρων λόγω πανδημίας τον Μάρτιο 2020, εγκαινίασε την πλατφόρμα «Θέατρο Τέχνης και στο σπίτι», μέσα από την οποία φίλοι του θέατρου απέκτησαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν -δωρεάν- κινηματογραφημένες παραστάσεις από το αρχείο του μέσω διαδικτύου, αλλά και -έναντι χαμηλού αντίτιμου- παραστάσεις της σεζόν 2019-20 (Χωρίς οικογένεια, Μια μέρα χωρίς, Έντμοντ) που κινηματογραφήθηκαν για αυτό το σκοπό σε σκηνοθεσία Διαμαντή Καραναστάση, καθώς και παραστάσεις που παρουσιάστηκαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα κατευθείαν στο διαδίκτυο, όπως η ξένη παραγωγή When we went electronic.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΔΡΑΣΕΙΣ
Το εγχείρημα αυτό μας βοήθησε να παραμείνουμε με κάποιο τρόπο ενεργοί και δημιουργικοί. Παρ΄όλα αυτά, συνειδητοποιήσαμε περισσότερο από ποτέ ότι το θέατρο είναι αναντικατάστατο.
Και ότι όταν φτιάχνουμε μια παράσταση για το θέατρο, τη φτιάχνουμε για να παρακολουθείται ζωντανά και όχι μέσα από μια οθόνη.
Σε συνέχεια λοιπόν αυτής της εμπειρίας μας, αποφασίσαμε να δοκιμαστούμε σε ένα νέο είδος πρωτότυπης θεατρικής-ψηφιακής δημιουργίας που σχεδιάζεται εξαρχής αποκλειστικά για διαδικτυακή χρήση. Στόχοι μας είναι:
- Να παραμείνει το Θέατρο Τέχνης ζωντανό ακόμα και σε περίπτωση αναστολής ή περιορισμού λειτουργίας του, συνεχίζοντας να απασχολεί δημιουργικά το ανθρώπινο δυναμικό του.
- Να καταφέρει το Θέατρο Τέχνης μέσα από ένα εξειδικευμένο για το διαδίκτυο ρεπερτόριο να διευρύνει το κοινό του (σε ομάδες, ηλικίες κ.τ.λ.) αλλά και να προσεγγίσει ένα απομακρυσμένο ελληνόφωνο κοινό (εκτός Αττικής ή και εκτός Ελλάδας) που με αυτό τον τρόπο θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί μέρος της δουλειάς του Θέατρου.
- Να αξιοποιήσει το Θέατρο Τέχνης τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας πρωτότυπο και καινοτόμο πολιτιστικό πρόγραμμα που δύναται να μεταφράζεται για να απευθύνεται και σε διεθνές κοινό.
- Και κυρίως: να διερευνήσει και να θεσπίσει το Θέατρο Τέχνης ένα νέο είδος δραματουργίας, τα audio και web έργα, που θα αποτελούν τη βάση του ψηφιακού του ρεπερτορίου.
- Αudio έργα αποκαλούμε τα θεατρικά κείμενα που προορίζονται για ψηφιακή παρουσίαση μόνο μέσω ήχου. Μπορεί να είναι πρωτότυπα ή διασκευασμένα για το μέσο θεατρικά ή λογοτεχνικά έργα. Τα audio έργα στην πραγματικότητα δε διαφέρουν από τα ραδιοφωνικά έργα, που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένα όπως σε άλλες χώρες. Στα audio έργα, ο δραματουργός/ συγγραφέας καλείται να δημιουργήσει κείμενα που θα «ακουστούν». Λόγος, ήχοι, μουσική καλούν τη φαντασία του ακροατή να δημιουργήσει μέσα του τις εικόνες.
- Web έργα αποκαλούμε ένα νέο στην ουσία είδος θεατρικού κειμένου, που προορίζεται ειδικά για ψηφιακή παρουσίαση με εικόνα και ήχο. Μπορεί να είναι πρωτότυπα ή διασκευασμένα ειδικά για το μέσο, θεατρικά ή λογοτεχνικά έργα. Στα web έργα αφηγούμαστε μια ιστορία κυρίως μέσα από το λόγο , όπως και στα θεατρικά έργα και όχι μέσα από την εικόνα όπως στα κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά σενάρια.
ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ
«ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ»
(μία ιστορία του Suyako)
«Μπαίνουμε στον Υδροχόο / και θ’ ανάψουνε φωτιές / οι καιροί νερό θα φέρουν /
έτσι λεν αυτοί που ξέρουν / κι όμως θα καούν καρδιές» - Μ.Ρασούλης
Μόλις βραδιάζει, όλοι κοιμούνται… Όλοι σωπαίνουν… Κι αφήνουνε τους δρόμους άδειους… Όλοι; Μα για μισό λεπτό… Τι είν’ αυτό που περπατάει στον τσιμεντένιο διάδρομο του Παρθενώνα; Είν’ ένας άνθρωπος… Και είναι νεαρός… Είν’ ένας νυχτοφύλακας… Και τονε λένε Βάιο… Δουλεύει χρόνια νυχτοφύλακας. Μα εδώ κι ένα μήνα, φυλάει τον Παρθενώνα. Αισθάνεται συχνά, πως κάτι βαρύγδουπο τον περιμένει, σε τούτη τη ζωή. Κάτι σημαντικό, κάτι πελώριο κι ίσως και κάτι απόκοσμο… Και τούτη τη νύχτα, που η πανσέληνος φωτίζει τόσο έντονα, ο Βάιος θα έρθει αντιμέτωπος με μια μυστήρια απειλή «από ψηλά»… Μια απειλή που σύντομα θα ταρακουνήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κι ο Βάιος, από απλός άνθρωπος, καλείται να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο υπερήρωα, προκειμένου να σώσει τον κόσμο.
«Ιδού λοιπόν τα γεγονότα/ έτσι όπως γίναν ακριβώς/ τη χρονιά που συγκλόνισε τον κόσμο/ τη χρονιά-κλειδί της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας/ τη χρονιά του Υδροχόου όου όου όου…»
Κείμενο: Suyako
Ραδιοσκηνοθεσία: Βασίλης Μαγουλιώτης
Μουσική παραγωγή/sound design/mix/master: Μικές Γλύκας
Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης):
Λαέρτης Μαλκότσης, Ηλίας Μουλάς, Στρατής Νταλαγιώργος, Λένα Μποζάκη, Γιώργος Τζούλιο Κατσής.
GUEST STARS (με σειρά εμφάνισης):
Πανάγος Ιωακείμ, Αθανασία Κουρκάκη, Βασίλης Μαγουλιώτης, Μικές Γλύκας, Γιάννης Τομάζος, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Γιώργος Κουτλής, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Άλκης Παναγιωτίδης, Μυρτώ Γκόνη, Άρης Λάσκος, Γιάννος Γαβαλάς, Ιάσονας Βροχίδης, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Γιάννης Νιάρρος, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Χρήστος Κοντογεώργης, Ελένη Κουτσιούμπα, Παναγιώτης Εξαρχέας, Σωκράτης Μπέκος, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Μοσχούρη, Εύη Σαουλίδου, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιάννης Καϊκης, Νικόλας Χανακούλας, Aulona Lupa, Μιχάλης Τιτόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, και η μικρή Μάγια.
Video/editing: Αστέρης Κανούσης
Επικοινωνία: Στρατής Νταλαγιώργος
Το τραγούδι τίτλων έγραψε ο Λαέρτης Μαλκότσης.
Το τραγούδι “VAIO get the money” έγραψε ο Μικές Γλύκας.
Το τραγούδι της φυλακής έγραψε ο Γιάννης Νιάρρος.
Η ηχογράφηση έγινε στο Μετερίζι studio, από τον Μικέ Γλύκα.
Special Thnx:
Στέλιος Αμοιρίδης, Μαριάννα Κάλμπαρη, Μαριλένα Μόσχου, Αναστάσης Φύλλος.
Facebook: https://www.facebook.com/xroniatouydroxoou/
Instagram: https://www.instagram.com/xronia.tou.ydroxoou/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCh2KpNDmuK692ktsP3fEdgw