ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ

«ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΡΑ»

Εργαστήρια συγγραφής θεατρικών κειμένων σε ένα πρόγραμμα που εγκαινιάζεται με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος του προγράμματος είναι αφενός να προσεγγίσουμε όλα τα σημαντικά σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν και αλλάζουν τον κόσμο μας όπως: η κλιματική αλλαγή, η βία σε όλες τις μορφές της, η μετανάστευση, η παγκοσμιοποίηση, η διαφορετικότητα, η ταυτότητα φύλου, η συμπερίληψη, ορατότητα κτλ. και αφετέρου να δουλέψουμε πάνω στο θεατρικό είδος που μοιάζει να πάσχει διεθνώς: την κωμωδία.

Πέρα από τη συνεργασία μεταξύ δόκιμων καλλιτεχνών-συνεργατών ( peers) του Θεάτρου Τέχνης μέσω του προαναφερθέντος προγράμματος «Βία παντού» (στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η παράσταση «Υπερβολές»), προχωράμε και στη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσης, εμπειρίας και ιδεών μεταξύ δόκιμων και νέων ή πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών (mentoring), αλλά και το διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί εντός 2023.

Ένα πρώτο πεδίο «δοκιμής» για μικρές φόρμες θεατρικών κειμένων που θα γεννηθούν από αυτή τη διαδικασία θα είναι το «Δεύτερο κουδούνι».

«ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ» 

Μια νέα, πρωτότυπη δράση του Θεάτρου Τέχνης για την ενίσχυση της δραματουργίας «μικρής φόρμας». Λίγο πριν ή αμέσως μετά το δεύτερο κουδούνι, στο φουαγιέ του θεάτρου ή πάνω στη σκηνή, θα παρουσιάζεται από ηθοποιούς ή σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, ένα μικρής διάρκειας (έως 8 λεπτά) θεατρικό κείμενο σε μορφή αναλογίου ή performance.

Η δράση θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και στις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης με αποσπάσματα από ελληνικά κυρίως θεατρικά κείμενα που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία 80 χρόνια στο Θέατρο Τέχνης.

Από τον Ιανουάριο του ’23 θα παρουσιάζονται τα νέα κείμενα που θα έχουν γραφτεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Δραματουργία τώρα» για αυτόν ακριβώς το σκοπό.

 

THE BIRDS” (εφαρμογή)

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν μπαίνει στον ψηφιακό κόσμο των applications (ψηφιακών εφαρμογών) για φορητές συσκευές, κινητά τηλέφωνα και tablets και σε συνεργασία με την νεοσύστατη start-up birigogo.gr συμμετέχει και υποστηρίζει τη δημιουργία διαδραστικών εκπαιδευτικών εφαρμογών για παιδιάκαι νέους κάθε ηλικίας, με θέμα τα αρχαία ελληνικά δράματα (κωμωδίες και τραγωδίες) των μεγάλων δραματικών ποιητών.

Η πρώτη εφαρμογή της σειράς που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ, είναι οι ‘Ορνιθες’, το αριστούργημα του Αριστοφάνη. Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη με τίτλοTheBirds, μέσα από τα αντίστοιχα stores τηςGoogleκαι τηςAppleαλλά και από το site της birigogo.gr.

Το Θέατρο Τέχνης θα διαθέσει σε 200 μικρούς θεατές της παράστασης της Παιδικής Σκηνής «Ειρήνη», ένα μοναδικό ψηφιακό κωδικό μαζί με το εισιτήριό τους, που θα τους επιτρέψει να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή από τα stores στις ψηφιακές τους συσκευές.