Θεατρικό έργο CORPORA: Σκηνική Ανάγνωση στο Θεάτρο Τέχνης

Η θεατρική ομάδαCORPORA παρουσιάζει:

Το θεατρικό έργοCORPORA: Σκηνική Ανάγνωση στο Θεάτρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5), 20 Ιουνίου 2024 στις 21:30.

CORPORA1Η θεατρική ομάδα με έδρα το Μιλάνο, ιδρυθείσα από τους Eliana Rotella, Giulia Sangiorgio, Chiara Donadoni και Andrea Centonza, θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στις 20 Ιουνίου. Στις 21:30 θα παρουσιαστεί μια σκηνική ανάγνωση του κειμένου "CORPORA", γραμμένο από την πολυβραβευμένη θεατρική συγγραφέα Eliana Rotella, νικήτρια της Biennale Autori 2023.

Το "CORPORA" εξερευνά το θέμα της διαχείρισης του πένθους σε μια κοινωνία που έχει χάσει τα έθιμα. Η ελληνική μετάφραση του κειμένου έγινε από τον ηθοποιό Δημήτρη Παπαβασιλείου, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης στη σκηνή μαζί με τους Διονύση Ντένη Μακρή και Αγγελική Πασπαλιάρη. Η βραδιά θα εμπλουτιστεί με πρωτότυπες ηλεκτρονικές μουσικές συνθέσεις του Andrea Centonza, που θα παιχτούν ζωντανά. Η σκηνοθεσία θα είναι της Giulia Sangiorgio, συνεργάτις του Piccolo Teatro στο Μιλάνο.

 

CORPORA3Σύνοψη: "Εσύ που διαβάζεις, κάποια μέρα, θα πεθάνεις. Και εμείς, φυσικά. Όλοι θα πεθάνουμε. Τίποτα δραματικό. Μόνο μια διαπίστωση. Καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε. Τώρα όμως το σκεφτήκαμε. Θα συμβεί. Πώς μπορούμε λοιπόν να ζήσουμε με αυτή την σκέψη; Η εγγύτητα με τον θάνατο μας έφερε αντιμέτωπους με την απουσία λέξεων. Η απουσία αυτή αντικαταστάθηκε από την καθημερινή προσευχή σε ιατρικές τιμές και δεδομένα. Ο θάνατος δεν έχει πρόσωπο, είναι μόνο ένα γράφημα. Δεν υπάρχει πλέον κανένα έθιμο που να έρχεται να στηρίξει αυτούς που μένουν πίσω και αυτούς που φεύγουν. Γεγονότα, τόποι, χαρακτήρες και διαφορετικές περιστάσεις πλέκονται στο μοιραίο σημείο τομής για να συγκροτήσουν μια ενιαία αφήγηση. Ιστορίες σωμάτων στον χρόνο που προηγείται της εξαφάνισης. Ποια έθιμα μας απομένουν σήμερα; Σε ποιες λέξεις μπορούμε να δεσμευτούμε; Τουλάχιστον αυτή η σύνοψη θα επιζήσει. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά."

Ηχητικός Σχεδιασμός: Ο ηχητικός σχεδιασμός της παράστασης εμπνέεται από το δοκίμιο του Ernesto De Martino "Θάνατος και Τελετουργικό Πένθος" και βασίζεται σε μια ηλεκτρονική επανεπεξεργασία του θρηνητικού τραγουδιού της Μπαζιλικάτα. Αρχικά, η μελωδική γραμμή του μοιρολογιού είναι σχεδόν αφανής στην ηλεκτρονική της επανεπεξεργασία, για να αποκαλυφθεί όλο και πιο καθαρά καθώς η παράσταση προχωρά.

 

ΤοCORPORA4 CORPORA σημαίνει σώματα αλλά και κείμενα. Η καλλιτεχνική έρευνα της ομάδας βασίζεται στη νέα δραματουργία και διερευνά συνεχώς το νόημα της ταυτόχρονης παρουσίας και πιθανής αλληλεπίδρασης θεατών και καλλιτεχνών ως ζωντανών σωμάτων στον ίδιο χώρο και χρόνο. Η Eliana Rotella, η Giulia Sangiorgio και ο Andrea Centonza έχουν συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα όπως τα Translating Talents, Future Laboratory, Nuova scena italiana nel mondo, καθώς και σε φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πληροφορίες:

  • Ημερομηνία: 20 Ιουνίου 2023
  • Ώρα: 21:30
  • Τοποθεσία: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν -Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5 – Αθήνα 105 64)
  • Εισιτήρια: Δωρεάν Είσοδος

Η βραδιά πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Movin'Up, χάρη στη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού – Γενική Διεύθυνση Θεάματος και της GAI – Ένωση για το Δίκτυο Νέων Ιταλών Καλλιτεχνών, μαζί με την Περιφέρεια της Απουλίας μέσω του TPP – Περιφερειακή Κοινοπραξία Δημοσίου Θεάτρου της Απουλίας και με την GA/ER – Ένωση Νέων Καλλιτεχνών της Εμίλια-Ρομάνια.