ΗΛΕΚΤΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, κριτική παράστασης (City Culture)

Στη τραγωδία του Σοφοκλή, η Ηλέκτρα θρηνεί στο Άργος τον θάνατο του πατέρα της Αγαμέμνονα από τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο.

Συμπαραστάτης της μαινόμενης Ηλέκτρας είναι η αδελφή της Χρυσόθεμις, πιο συγκαταβατική όμως από την Ηλέκτρα και παίρνοντας τη κατάσταση ως δεδομένη πλέον. Οι δύο αδελφές παρακαλούν να επιστρέψει ο αδελφός τους Ορέστης για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα τους, με τον Ορέστη να επιστρέφει από την Φωκίδα, με σύμβουλο και φίλο του τον παιδαγωγό του, αφ’ ενός για να εκδικηθεί και αφ΄ετέρου για να χρισθεί βασιλιάς.

Ο παιδαγωγός, με πανουργία και εξυπνάδα, εμφανίζεται στη Κλυταιμνήστρα και αναγγέλλει το θάνατο του Ορέστη σε ιππικούς αγώνες, σαν τεκμήριο δε του θανάτου του , προσφέρει αγγείο που δήθεν περιέχει τη στάχτη του Ορέστη. Στον θρήνο της Ηλέκτρας για τον θάνατο του αδελφού της και την απώλεια κάθε ελπίδας εκδίκησης, ο Ορέστης αποκαλύπτεται.

Το τέλος είναι τραγικό για τους δολοφόνους, δεδομένου ότι  ο Ορέστης σφάζει τη μητέρα του και με την βοήθεια του παιδαγωγού σφάζει και τον Αίγισθο.

Η παράσταση του Άρη Μπινιάρη στο θέατρο Τέχνης, είναι συνδυασμός θεατρικού και μουσικού γεγονότων, με τους ηθοποιούς να παίζουν, να χορεύουν και να κινούνται στους ρυθμούς του ποιητικού λόγου και να δημιουργούν ένα δυναμικό σύνολο ανάδειξης της αρχαίας τραγωδίας, ορμώμενοι από τη μουσική.

Με εσωτερικότητα στις φωνές τους υποδηλώνουν έκδηλα τη διάθεση για εκδίκηση, η Ηλέκτρα και ο χορός ολοφύρονται, θρηνούν και επιζητούν απεγνωσμένα τη πληρωμή των δολοφόνων με το ίδιο νόμισμα.

Στην επίκλησή τους, ο Ορέστης εμφανίζεται ως ο εκτελεστής, ο εκδικητής, που δεν θα δειλιάσει να να τιμωρήσει τους δολοφόνους του πατέρα του με τον ίδιο βάναυσο τρόπο .

Ο Μπινιάρης, σκηνοθέτης και ηθοποιός-παιδαγωγός, διασκεύασε τη μετάφραση του Χειμωνά, καθοδήγησε τους ηθοποιούς , πρόσφερε τους αναλογούντες δραματικούς τόνους στη τραγωδία, θύμισε τον Κάρολο Κουν, εισέπραξε από τους ηθοποιούς τον άριστο εαυτό τους και ολοκλήρωσε τη παράσταση σεβόμενος τον μεγάλο τραγωδό.

Η Ελένη Μπούκλη, ως Ηλέκτρα, ‘επεισε με το ταλέντο της, ερμήνευσε ένα δύσκολο ρόλο με τη τραγικότητα που του αναλογούσε, δεν υποχώρησε, αλλά τόλμησε να διεκδικήσει τη πληρωμή των δολοφόνων.

Η Εβελίνα Παπούλια, ως Κλυταιμνήστα, απέδειξε ότι και σαν τραγική  περσόνα είναι εξ ίσου λαμπρή ηθοποιός.

Όλοι όμως οι ηθοποιοί, ο Δημήτρης Μανδρινός ως Ορέστης, η Λένα Μποζάκη ψς Χρυσόθεμις, ο Άρης Μπινιάρης ως παιδαγωγός, ο Νίκος Τσολερίδης   ως Αίγισθος, ο Τάσος Κόρκος ως Χορός, η Δώρα Ξαγοράρη και η Κατερίνα Δημάτη ως χορός επίσης, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό σύνολο, με ερμηνείες αντίστοιχες με τη τραγικότητα των στιγμών, ο δε Χρήστος Γεωργόπουλος  στην ηλεκτρική κιθάρα έδινε τον ρυθμό και τον τόνο για θρήνο και εκδίκηση.

Συντελεστές της παράστασης Ηλέκτρα του Σοφοκλή στο Θέατρο Τέχνης

Διασκευή βασισμένη στη μετάφραση του Γ. Χειμωνά Άρης Μπινιάρης
Σκηνοθεσία/ Δραματουργία Άρης Μπινιάρης
Μουσική σύνθεση Χρήστος Γεωργόπουλος
Επιμέλεια κίνησης Άρης Μπινιάρης, Ιωάννα Τουμπακάρη
Σκηνικός χώρος Κωστής Καραντάνης
Κουστούμια Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες Κωστής Σωχωρίτης
Promo video Θωμάς Παλυβός, Ανδρέας Γκουγκούσης
Διεύθυνση παραγωγής Κατερίνα Διακουμοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής Ιωάννα Πιταούλη
Ερμηνεύουν: Εβελίνα Παπούλια, Ελένη Μπούκλη, Λένα Μποζάκη, Δημήτρης Μανδρινός, Νίκος Τσολερίδης, Τάσος Κορκός, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Δώρα Ξαγοράρη, Κατερίνα Δημάτη, Άρης Μπινιάρης
Μουσικός επί σκηνής: Χρήστος Γεωργόπουλος

City Culture

Βαγγέλης Ραφτόπουλος