ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ (Η Καθημερινή)

Θέατρο από τον καναπέ του σπιτιού; Κι όμως, γίνεται. Και μάλιστα με την υπογραφή της πρώτης σκηνής της χώρας, του Εθνικού Θεάτρου, που εδώ και αρκετά χρόνια επένδυσε με τη χρήση ΕΣΠΑ στην ψηφιοποίηση του αρχείου του.

Περιλαμβάνει τις συλλογές του Εθνικού Θεάτρου από το 1932 έως το 2005, με σπάνιο και µερικές φορές µοναδικό υλικό. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να βρει κανείς προγράµµατα των παραστάσεων, αποκόµµατα εφηµερίδων, φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουµέντα (από το 1955), βιντεοσκοπήσεις (από το 1994) και μουσικές παρτιτούρες.

Ολα αυτά ήταν μέχρι κάποια στιγμή διαθέσιμα μόνο σε ερευνητές και μελετητές του θεάτρου, πλέον όμως είναι προσβάσιμα σε όλους και μάλιστα δωρεάν.

Σε ό,τι αφορά τα βίντεο, καλύπτουν το διάστημα από το 1994 έως το 2005 και αφορούν σχεδόν όλες τις σκηνές του Εθνικού, ενώ υπάρχουν και κάποιες παιδικές παραστάσεις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε online μια τεράστια ποικιλία έργων από το νεοελληνικό θέατρο, το αγγλικό, το ιταλικό, το γαλλικό, το γερμανικό, παραστάσεις από σημαντικούς σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές, παραστάσεις που έγιναν sold-out και άφησαν εποχή.

Και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν όμως πρωτοπορεί –κάτι που συνηθίζει άλλωστε–, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατρόφιλους να μη στερηθούν παραστάσεις. Αξιοποιεί το Διαδίκτυο για να προσφέρει στο κοινό του παραστάσεις που εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού δεν μπορεί να δει από κοντά.

Οι παραστάσεις θα βιντεοσκοπηθούν από κινηματογραφικό συνεργείο, το υλικό θα ανέβει στη γνωστή πλατφόρμα Vimeo και με ένα μικρό αντίτιμο, που ουσιαστικά καλύπτει μόνο τα βασικά έξοδα της παραγωγής, οι θεατές θα αποκτούν πρόσβαση.

Αυτές τις μέρες τελείωσαν τα γυρίσματα του έργου «Εντμοντ» του Ντέιβιντ Μάμετ και σειρά έχουν το «Χρονικό του χρόνου», ο «Οθέλλος», η «Ηλέκτρα» αλλά και το «Χωρίς οικογένεια» της παιδικής σκηνής και το «Μια μέρα χωρίς #» της εφηβικής σκηνής.

Τελικά, έχει και ο κατ’ οίκον περιορισμός τα καλά του.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γιούλη Επτακοίλη