Βασίλης Ζωγράφος

Οι ζωγραφικές μου αφηγήσεις αποτελούν καθαρά επινοημένες σκηνογραφίες. Για να αποδώσω κάτι ζωγραφικά πιστεύω πως πρέπει καταρχήν να το πλάσω νοητικά σαν έναν ολόκληρο κόσμο, μελετημένο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Στη συνέχεια υιοθετώ εκείνες τις τεχνικές που μου επιτρέπουν να μεταφερθεί η ατμοσφαιρική αίσθηση της σύνθεσης κατά την σύλληψή της. Χωρίς να τηρώ ενιαία κλίμακα και ούτε βέβαια να μιμούμαι ή να αντιγράφω όψεις του ρεαλιστικού κόσμου, οι εικόνες που δημιουργώ είναι κυρίως ερμηνείες του πραγματικού. Συνειρμοί και αλληγορίες προκύπτουν τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής του έργου, όσο και μετά την ολοκλήρωσή του. Τις περισσότερες φορές δεν βάζω τίτλους στα έργα μου, αφήνοντας την ίδια την εικόνα να μιλήσει με την δική της ευγλωττία. Όταν δημιουργώ ζωγραφικές εγκαταστάσεις ένας γενικός τίτλος συντονίζει νοηματικά το όλο εγχείρημα.
Βασίλης Ζωγράφος
Φεβρουάριος 2021
 

Χριστίνα Δημητριάδη

" Ένας τρόπος να ερμηνεύσω την θεματολογία της δουλειάς μου ως εννοιολογικός φωτογράφος είναι να φανταστείς τι συμβαίνει όταν ρίχνεις ένα βότσαλο σε ήρεμα νερά: Η επιφάνεια του νερού δημιουργεί συμμετρικά ομόκεντρα κύματα. Η πρακτική μου λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο - μια δόνηση παράλληλων κύκλων, ξεκινώντας από το άτομο και πηγαίνοντας στο προσωπικό, το κοινωνικό, το πολιτικό, το ιστορικό. “
 

Μαριάννα Ιγνατάκη

Στη δουλειά της Μαριάννας Ιγνατάκη, η οποία αποτελείται κυρίως από σχέδια ακουαρέλας και γλυπτικές κατασκευές, ο θεατής εισέρχεται σε ένα σουρεαλιστικό, σκοτεινό σύμπαν που είναι ολοκληρωτικά δικό της. Ανοίκειες γυναικείες φιγούρες, απόκοσμα πρόσωπα που λειτουργούν ταυτόχρονα ως αλλόκοτες μάσκες, γοητευτικά ανθρωπόμορφα πλάσματα που επιδεικνύουν την ιδιότυπη ομορφιά τους μέσα σε ένα παράδοξο και συχνά γκροτέσκο σκηνικό.

 

Αλέξανδρος Ψυχούλης

Παρά τις κλασικές σπουδές του στη ζωγραφική, στο εργαστήριο του Παναγιώτη Τέτση στην ΑΣΚΤ, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης εμφανίζεται στη σκηνή της ελληνικής τέχνης τη δεκαετία του '90, με τα πρώτα ψηφιακά διαδραστικά έργα που έγιναν στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Το πρώτο από αυτά, το "Black Box", παρουσιάζεται στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας το 1997 και τιμήθηκε με το Βραβείο Benesse.

Η εξερεύνηση με δημιουργικό τρόπο των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής διαπερνά όλη τη δουλειά του, η οποία τα επόμενα χρόνια θα λάβει τη μορφή μεγάλων εγκαταστάσεων με "μαλακά" υλικά.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.